Tuomarilla on asiaa -podcast
Det här är podcasten Tuomarilla on asiaa (Samtal med domare), där mediedomarna granskar domstolarnas verksamhet tillsammans med sina gäster.

Syftet med mediedomarnätverket är att öka transparensen i domstolarnas verksamhet och förbättra den allmänna kunskapen om domstolarnas arbete. Välkommen att lyssna!
Du kan lyssna på podcasten bland annat på Spotify .
Produktion av introt: Olli Jokela
Presentatör i introt: Antto Orasmaa
Inspelning och produktion:
Säsong 2 - Domstolsverkets kommunikation
Säsong 1 - Olli Jokela, Domstolsverkets kommunikation
Säsong 2
Avsnitt 1: Sakkunnigledamöternas roll i förvaltningsdomstolen

Mediedomare Tuula Pääkkönen från Helsingfors förvaltningsdomstol diskuterar barnskyddsärenden med Minna Manelius, sakkunnigledamot i barnskyddsärenden.
Vem kan vara sakkunnigledamot i förvaltningsdomstolen? Hur upplever en sakkunnigledamot sin roll i förvaltningsdomstolens sammansättning? Hur ordnas hörandet av barnet i ett ärende som gäller omhändertagande?
Lyssna på avsnitt 1 (på finska) Läs avsnitt 1 [pdf, 118.9 kt] (på finska)
Avsnitt 2: Tingssekreterarens och stämningsmannens arbete vid tingsrätten

Hurdan är en typisk typiska arbetsdag för tingssekreterare och stämningsmän i tingsrätten, och vilken betydelse har dessa arbetsuppgifter för tingsrättens verksamhet?
Om tingssekreterarnas och stämningsmännens arbetsuppgifter berättar tingssekreterare Tiina Kemppainen och stämningsman Toni Pihlajamäki från Helsingfors tingsrätt i detta avsnitt.
Samtalet leds av tingsdomare och mediedomare Juha Hartikainen från Helsingfors tingsrätt
Lyssna på avsnitt 2 (på finska) Läs avsnitt 2 [pdf, 127.0 kt] (på finska)
Avsnitt 3: Sinnesundersökningen som förfarande

Mediedomarna Teemu Vanhanen och Jenny Andersson-Trontti diskuterar i detta avsnitt sinnesundersökningar med rättspsykiater Mika Rautanen och rättspsykolog Jenni Kaunomäki.
I avsnittet behandlas sinnesundersökning som förfarande. Vad händer efter det att domstolen har beslutat att svarandens sinnestillstånd ska undersökas? Var genomförs undersökningarna? Hur framskrider undersökningen och vilka gör den? Vilka uppgifter om den som genomgår sinnesundersökning har de som gör sinnesundersökningen före undersökningen? Vilken roll har Institutet för hälsa och välfärd? Hur behandlas utlåtandet om sinnestillståndet i domstolen?
Lyssna på avsnitt 3 (på finska) Läs avsnitt 3 [pdf, 150.9 kt] (på finska)
Avsnitt 4: Särskilda frågor vid sinnesundersökningar

Mediedomarna Teemu Vanhanen och Jenny Andersson-Trontti fortsätter i detta avsnitt diskussionen om sinnesundersökningar med rättspsykiater Mika Rautanen och rättspsykolog Jenni Kaunomäki.
I avsnittet diskuteras särskilda frågor som gäller sinnesundersökningar. Vilka slutsatser kan man dra av sinnesundersökningen? Vilka är de vanligaste orsakerna som påverkar personens förmåga att förstå sitt handlande? Förordnas det för lite eller för mycket sinnesundersökningar? Kan den som undersöks låtsas?
Lyssna på avsnitt 4 . (på finska) Läs avsnitt 4 [pdf, 117.3 kt] . (på finska)
Säsong 1
Avsnitt 1 och 2: Domarkarriären – Hur kan man bli domare i Finland?

I avsnitten 1 och 2 behandlas hur man kommer in på domarkarriären och hur man kan utbilda sig till domare.
Hur kan man bli domare i Finland? Hurdan är auskulteringen vid tingsrätten och tjänstgöring vid hovrätten som domarutbildning?
Är domarkarriären öppen och finns det brister i systemet? Gästerna, tingsnotarie Salla Viitanen och assessor Antto Orasmaa, berättar om sina erfarenheter. Diskussionen leds av hovrättsrådet, mediedomare Juha Hartikainen.
Lyssna på avsnitt 1
(på finska).
Läs avsnitt 1 [pdf, 148.7 kB]
(på finska).
Lyssna på avsnitt 2 (på finska) Läs avsnitt 2 [pdf, 130.9 kB] (på finska).
Avsnitt 3: Tvångsfinska i domstolarna i stället för svenska?

Mediedomarna Teemu Vanhanen och Jenny Andersson-Trontti diskuterar med advokat Jussi Sarvikivi och domarutbildare, justitierådet Jussi Tapani, om svenska används nu vid domstolarna och om svenska kommer att användas även i framtiden vid domstolarna.
Vilka praktiska faktorer kan påverka valet av inhemska språk?
I avsnittet används finska och svenska.
Avsnitt 4: Språkmångfald vid domstolarna – tolkning vid rättegång och översättning av handlingar vid domstol.

Mediadomarna Teemu Vanhanen och Jenny Andersson-Trontti samtalar med advokat Jussi Sarvikivi och domarutbildaren, justitierådet Jussi Tapani de tolknings- och översättningsutmaningar som hänför sig till rättegångarna samt kostnaderna för en sådan internationalisering.
Lyssna på avsnitt 4 (på finska)
Läs avsnitt [pdf, 100.5 kB]
(på finska)
Avsnitt 5: Rättsprocessen, bevisning och vårt minnes bräckliga natur

I rättegången hörs parter och vittnen om deras observationer och minnesbilder om vad som har hänt i det mål som handläggs. Berättelserna kan ha stor eller till och med avgörande betydelse för utgången av rättegången.
Men är vårt minne tillförlitligt? Och hur påverkar tiden minnet? Julia Korkman, docent i rättspsykologi och forskare, som arbetar vid Europeiska institutet för kriminalpolitik (HEUNI) samt hovrättsrådet Miikka Kärki diskuterar hur minnets föränderliga natur och tidens gång ska beaktas i rättegångar.
Lyssna på avsnitt 5 (på finska) Läs avsnitt [pdf, 155.2 kB] (på finska)Avsnitt 6: Domstolar och rättsjournalistik

I det här avsnittet av domarpodden diskuterar tingsdomare och specialssakkunnig Nina Immonen med sina två gäster, journalisterna Anna Svarström och Jeanette Björkqvist. Gästerna har lång erfarenhet av rättsjournalistik och har de bevakat uppmärksammade enskilda rättegångar men också grävt djupare i människoöden bakom rättsfallen. Poddsamtalet behandlar förhållandet mellan domstolar och media och vad som funkar och vad som kanske skaver. Välkommen att lyssna på insiktsfulla tankar och åsikter om offentlighet, språk och mediebevakning.
Lyssna på avsnitt 6. (på svenska) Läs avsnitt. (på svenska) [pdf, 110.4 kB]
Publicerad 16.5.2024