Yleistä hovioikeudesta

Hovioikeus käsittelee valitukset ja kantelut käräjäoikeuden ratkaisuista. Valitusasiat muodostuvat pääasiassa rikos-, riita- ja hakemusasioista. Lisäksi hovioikeus käsittelee ensimmäisenä oikeusasteena tiettyjä virkasyyteasioita sekä valvoo tuomiopiirinsä käräjäoikeuksien toimintaa. Hovioikeus osallistuu myös jäsentensä ja hovioikeuspiirinsä käräjäoikeuksien tuomareiden nimittämismenettelyyn antamalla lausuntoja tuomarinvalintalautakunnalle. Hovioikeus antaa vuosittain myös lukuisia lausuntoja muun muassa vireillä olevista lainsäädäntöhankkeista.

Hovioikeus ratkaisee asiat istunnoissa, joihin yleensä osallistuu kolme tuomaria ja esittelijä. Tuomioistuinsovittelu on käytössä myös hovioikeudessa käsiteltävissä riita-asioissa. Tuomioistuinlaitoksen sivuilla kerrotaan asioiden ratkaisemisesta kirjallisessa menettelyssä esittelystä tai suullisessa pääkäsittelyssä.

Suomessa on viisi hovioikeutta. Rovaniemen hovioikeus on Euroopan Unionin pohjoisin ylioikeus. Rovaniemen hovioikeus on perustettu vuonna 1979, yhtä aikaa Lapin yliopiston oikeustieteiden tiedekunnan kanssa. Rovaniemen hovioikeus muutti vuonna 1995 Rovakadulta nykyisiin Valtakadulla sijaitseviin entisiin Suomen Pankin tiloihin. Rovaniemen hovioikeudessa työskentelee noin 50 henkilöä.

Rovaniemen hovioikeuspiiri on profiloitunut tuomioistuintyön kehittäjänä. Vuonna 1999 aloitetun Rovaniemen hovioikeuden hovioikeuspiirin käräjäoikeuksien laadunparannushankkeen tavoitteena on tukea tuomioistuinten perustyötä ja kehittää sitä yhä paremmaksi. Laatutyötä tehdään yhdessä tuomioistuinten sidosryhmien kanssa. Hanke voitti Euroopan Unionin komission ja Euroopan neuvoston The Crystal Scales of Justice Award - kilpailun vuonna 2005. Vuonna 2005 valmistui myös lainkäytön laatumittaristo, joka on käännetty 6 kielelle (ruotsi, englanti, saksa, ranska, venäjä ja kiina). Lisätietoja lainkäytön laatuhankkeesta löytyy hovioikeuden kotisivuilta kohdasta Laatuhankkeet - Quality Projects.

Vuonna 2013 Rovaniemen hovioikeudessa kehitettiin laadunarviointijärjestelmä, jonka tavoitteena on myös kerätä tietoja hovioikeuden kehittämis- ja koulutustarpeista. Järjestelmä on edellä kerrotun hovioikeuspiirin tuomioistuinten laatuhankkeen ja lainkäytön laadunarvioinnin jatkumoa. Hovioikeuden laadunarviointijärjestelmä ja laatumittaristo eroavat toisistaan siinä, että hovioikeuden laadunarviointijärjestelmän tarkoituksena on kerätä tietoa myös hovioikeuden organisaation, toiminnan, henkilöstöhallinnon ja johtamisen laadusta sekä ulkoisista yhteiskunta- ja sidosryhmäsuhteista. Laatumittaristo puolestaan keskittyy ainoastaan lainkäytön laadun eli oikeudenkäyntimenettelyn ja ratkaisutoiminnan laatutekijöiden arvioimiseen ja kehittämiseen. Lisätietoja hovioikeuden laadunarviointijärjestelmästä löytyy hovioikeuden kotisivuilta kohdasta Hovioikeuden laadunarviointijärjestelmä.

Rovaniemen hovioikeus tekee yhteistyötä Lapin yliopiston oikeustieteiden ja yhteiskuntatieteiden tiedekuntien kanssa muun muassa laatuhankkeen opetustoiminnassa. Hovioikeudessa työskentelee vuosittain myös yliopistoharjoittelijoita.

Rovaniemen hovioikeuden tuomiopiiri on noin 150 000 neliökilometriä eli 44 prosenttia Suomen pinta-alasta. Tuomiopiiriin kuuluvat Lapin, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnat ja sen asukasluku on noin 665 000 (31.12.2023). Pääkäsittelyitä toimitetaan myös matkakäräjillä, pääosin Oulussa ja Kajaanissa. Matkakäräjien osuus pidetyistä pääkäsittelyistä on vuosittain yli puolet. Pääkäsittelyissä hyödynnetään lisäksi usein videokuulemisia.

Yleistä tietoa hovioikeuksien toiminnasta, asioiden käsittelystä hovioikeudessa, muutoksenhausta, maksuista ja julkisuudesta löytyy Tuomioistuinlaitoksen sivuilta.

Julkaistu 19.1.2021