Tietoja toiminnasta
Hämeenlinnan hallinto-oikeuden tuomiopiiriin kuuluvat Kanta-Hämeen, Keski-Suomen, Pirkanmaan ja Päijät-Hämeen maakunnat.
Hallinto-oikeuden tuomiopiiri on asukasluvultaan maan suurimpia. Tuomiopiirin asukasluku on yli 1 170 000 henkilöä kaikkiaan 66 kunnassa. Myös vireille tulevien asioiden määrällä mitaten Hämeenlinnan hallinto-oikeus on alueellisista hallinto-oikeuksista suurimpia.
Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen on keskitetty koko Manner-Suomen maataloudellista asiantuntemusta vaativat muutoksenhaut maatilatalouden tuista, maaseudun kehittämiseen myönnettävistä tuista ja maatalouden rakennetuista.
Vuonna 2023 Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen tuli käsiteltäväksi 2668 asiaa ja hallinto-oikeudessa ratkaistiin 2579 asiaa. Määrältään suurimmat saapuneiden asioiden pääasiaryhmät olivat sosiaali- ja terveydenhuoltoasiat sekä valtio-oikeutta ja yleishallintoa koskevat asiat. Vuonna 2023 hallinto-oikeudessa oli työntekijöitä 67.
Hämeenlinnan hallinto-oikeus toimii kahdessa osastossa. 1. osasto käsittelee etupäässä verovalituksia ja suurimman osan sosiaali- ja terveysasioista. 2. osastolla ovat rakentamiseen ja ympäristöön sekä mm. kuntien itsehallintoon liittyvät valitukset.
Hallinto-oikeuden toiminta
Hallinto-oikeus käsittelee pääasiassa eri viranomaisten päätöksistä tehtyjä valituksia. Hallintotuomioistuinten tehtävänä on käsitellä ja ratkaista muun muassa hallinto-oikeudellisia valituksia ja hallintoriita-asioita. Hallintoasioissa oikeudenkäynnin osapuolena on viranomainen tai muu julkinen tai julkista valtaa käyttävä taho. Valituksen voi tehdä se, jota asia koskee eli asianosainen oman alueensa hallinto-oikeuteen.
Viranomaisen on päätöksen yhteydessä ilmoitettava, miten ja kenelle päätöksestä voi valittaa. Osaan päätöksistä voidaan ensin hakea oikaisua, ja vasta sen jälkeen päätökseen edelleen tyytymätön voi valittaa hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeuksien tuomiopiirit määräytyvät maakuntien aluejaon mukaisesti siten, että yhteen tuomiopiiriin voi kuulua yksi tai useampia maakuntia.
Perustuslaki edellyttää, että kaikessa julkisessa toiminnassa noudatetaan tarkoin lakia. Henkilö tai yhteisö, joka pitää valtion tai kunnan viranomaisen päätöstä itseään koskevassa asiassa lainvastaisena, voi pääsääntöisesti valittaa siitä.
Hallinto-oikeus ratkaisee valituksen perusteella, onko valituksen kohteena oleva viranomaisen päätös lainmukainen. Ellei hallinto-oikeuden ratkaisu tyydytä, voidaan useimmissa asioissa hakea valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta.
Hallinto-oikeus käsittelee myös hakemusasioita, joissa viranomaisen tekemä päätös vahvistetaan viranomaisen aloitteesta. Tällaisia asioita ovat muun muassa tahdosta riippumattomaan hoitoon liittyvien päätösten sekä lapsen tahdonvastaista huostaanottoa koskevien asioiden vahvistaminen.
Liitetiedostot
Julkaistu 13.1.2025