Kun vanhemmat eroavat
Joskus vanhemmat päätyvät eroamaan. Eropäätös voi olla yhteinen ja vanhemmat saavat yhteistuumin asiat sovittua. Tilanne voi myös olla se, että toinen vanhempi haluaisi jatkaa ja toinen erota. Kumpikin vanhempi saa itse päättää siitä, haluaako hän elää toisen kanssa yhdessä vai ei. Yhden vanhemman tahto riittää. Joskus eroaminen voi olla välttämätöntä sellaisten isojen ongelmien takia, jotka esimerkiksi vaikuttavat perheenjäsenten turvallisuuteen.

Eroon liittyy usein paljon erilaisia tunteita. Vanhemmat voivat olla hankalia, ärtyneitä, surullisia tai vihaisia. Eroamiseen liittyy tunteiden lisäksi paljon arkisia kysymyksiä, jotka on selvitettävä, ennen kuin jokainen perheenjäsen voi jatkaa elämäänsä parhaalla mahdollisella tavalla. Selvitettäviä asioita voivat olla esimerkiksi missä kukin asuu, miten raha-asiat hoidetaan ja ennen kaikkea kuinka usein lapset ja vanhemmat tapaavat toisiaan.
Aina vanhemmat eivät saa asioitaan selvitettyä keskenään. Silloin apuun tarvitaan muita aikuisia.
Huoltaja on aikuinen, joka vastaa lapsen huollosta kokonaan tai yhdessä toisen huoltajan kanssa. Yleensä huoltajia ovat lapsen vanhemmat tai toinen heistä. Huoltaja on vastuussa lapsesta ja tekee lasta koskevia päätöksiä ja allekirjoittaa lasta koskevat viralliset paperit.
Jos lapsi on vanhempiensa yhteisessä huollossa, vanhemmat päättävät yhdessä lapsen kannalta merkittävistä asioista kuten lapsen asuinpaikasta, päivähoidosta, koulusta, terveydenhuollosta, nimestä, passista ja uskonnosta. Yksinhuoltaja päättää yksin näistä asioista.
Ei. Aikuiset tekevät lasta koskevat päätökset.
Vanhemmat voivat sopia asioista joko keskenään tai ulkopuolisen henkilön eli niin sanotun lastenvalvojan avulla. Jos sopiminen on mahdotonta, tuomioistuimen tuomari tekee päätöksen perheen puolesta.
Aikuisten tulee kuitenkin aina keskustella lapsen kanssa häntä koskevista asioista ja ottaa lapsen mielipiteet ja toiveet huomioon päätöksiä tehdessään.
Kun lapsi täyttää 12 vuotta, häntä ei enää siirretä vasten tahtoaan toisen vanhemman luota toiselle, vaikka olisi olemassa sellainen päätös.
Eron jälkeen voit asua kummankin vanhempasi luona vuorotellen tai vain toisen vanhemman luona, ja tavata toista vanhempaa säännöllisesti, mutta vähän lyhempiä aikoja kuin vuoroasumisessa. Kaikille perheenjäsenille tulisi olla selvää, kummassa kodissa milloinkin olet.
Pääasia on, että vanhemmat ottavat sinun kantasi huomioon ja mahdollistavat sinulle oman arkesi sujuvan jatkumisen sinulle tärkeiden asioiden osalta (koulu, harrastukset, ystävät).
Sinulla voi kuitenkin olla vain yksi virallinen asuinpaikka, vaikka oikeasti asuisit vuorotellen kummankin vanhempasi luona. Tämän asuinpaikan osoitteen mukaan määräytyy esimerkiksi päiväkoti, lähikoulu ja terveydenhuolto.
Sinulla on oikeus ylläpitää itsellesi tärkeitä ihmissuhteita, myös vanhempien eron jälkeen.
Jos vanhemmat eivät pääse keskenään yhteisymmärrykseen, oikeus voi vahvistaa sinulle oikeuden tavata sitä vanhempaa, jonka luona et asu. Voit itse esittää mielipiteesi siitä, minkälainen tapaamisrytmi olisi sinulle hyvä. Sinun kannattaa miettiä asiaa myös koulunkäynnin ja harrastusten näkökulmasta ja miettiä myös, miten lomien ja pyhien aikana kannattaisi toimia.
Tapaamisoikeuden tulee olla sinulle hyväksi. Sinun tulee olla turvassa ja hyvillä mielin molempien vanhempien luona.
Vanhemmat vastaavat yhdessä ja kykynsä mukaan sinun elatuksestasi myös eron jälkeen.
Elatusapu tarkoittaa rahasuoritusta, jolla vanhempasi, jonka luona et asu, osallistuu elatuksestasi aiheutuviin kustannuksiin.
Elatusapuvelvollisuus ja elatusavun määrä määräytyy tapauskohtaisesti. Arviointiin vaikuttavat monet erilaiset seikat, mutta lähtökohtana on lapsen yksilöllinen elatuksen tarve ja vanhempien elatuskyvyt.
Vanhempien elatusvelvollisuus päättyy, kun täytät 18 vuotta.
Sinulla on oikeus
- saada tietoa siitä, että asia, joka liittyy sinuun, on pohdinnassa
- saada tietoa siitä, mistä siinä on kyse
- kertoa oma mielipiteesi
- olla sanomatta mitään
- jättää asia aikuisten päätettäväksi
- saada tietoa siitä, miten asia on päätetty.
Aikuisten on otettava sinun mielipiteesi huomioon, riippumatta siitä, minkä ikäinen olet. Ennen päätöksentekoa on kuultava mitä ajatuksia sinulla asiasta on. Aikuisten ei kuitenkaan tarvitse tehdä sellaista päätöstä, jota sinä toivot. Mielipiteesi pitää kuitenkin ottaa huomioon. Mielipiteelläsi on väliä.
- Aikuisten on kerrottava sinulle, mistä on kyse, miten sinun mielipiteesi huomioidaan ja miten se voi vaikuttaa asian ratkaisemiseen.
- Mielipiteesi selvittäminen ei saa aiheuttaa haittaa sinun ja vanhempiesi suhteille. Vanhempien ei myöskään tule painostaa sinua millään tavalla.
- Sinun ei tarvitse valita vanhempiesi välillä tai miettiä kumpi heistä olisi parempi.
Kun eroon liittyvien asioiden selvittämiseen tarvitaan oikeuden apua
Eron jälkeen aikuisilla voi olla erimielisyyksiä siitä,
- miten raha-asiat hoidetaan,
- kumman vanhemman luona lapsi tai lapset asuvat ja
- milloin lapset saavat tavata toista vanhempaansa.
Aina ei ole kysymys tasaväkisestä erimielisyydestä. Silloin ei tasaväkinen sopiminenkaan ole mahdollista, vaan tarvitaan erotuomari puhaltamaan peli poikki.
Jos vanhempasi eivät saa keskenään sovittua eroon liittyviä asioita, he voivat pyytää tuomioistuimen tuomaria päättämään perheenne asioista heidän puolestaan.
Oikeudessa ei päätetä sitä, kumpi vanhemmista on parempi tai huonompi. Oikeuteen ei ole tarkoitus mennä häviämään tai voittamaan, vaan selvittämään miten lapsen asiat järjestetään eron jälkeen. Tuomari tekee päätöksensä vanhempien välisen pattitilanteen ratkaisemiseksi.
Oikeudenkäynnin vaiheista kerrotaan Ensi- ja turvakotien liiton videolla Mikä ihmeen huoltoriita?
Tuomari ottaa huomioon sinun mielipiteesi, mutta se ei ole määräävässä asemassa. Tuomarin tulee vakavasti harkita tilannetta sellaisena kuin se on hänelle kerrottu ja sitten tehdä päätös sen mukaan, mikä hänen mielestään on kaikkien kannalta paras ratkaisu. Tuomarin tulee aloittaa pohdintansa miettimällä, mikä juuri sinulle on parasta. Sitä sanotaan lapsen edun ensisijaisuudeksi.
On tärkeää, että sinulle kerrotaan, mitä tuomari on asiassa päättänyt.
Kun tuomari on tehnyt päätöksen, sitä tulee kaikkien noudattaa.
Oikeudenkäynnin sijaan vanhempasi voivat yrittää keskustella ja sopia asioista keskenään sovitteluneuvottelussa. Vanhempien apuna on silloin toisia aikuisia, joiden kanssa vanhempasi voivat yhdessä miettiä sinun kannaltasi parasta ratkaisua eron jälkeen. Tällainen neuvottelu ei yleensä ole yhtä stressaava kuin oikeudenkäynti ja siellä voidaan jutella rauhassa ja vapaammin tärkeistä asioista.
Joissakin tilanteissa voit kertoa ajatuksistasi suoraan tuomarille. Tapaamisessa tuomarin kanssa voitte jutella vapaasti keskenänne. Jos olet teini-ikäinen ja haluaisit itse puhua tuomarille, voit sitä itsekin ehdottaa.
Tuomari haluaa mielellään kuulla, mitä sinä ajattelet tilanteesta. Siksi on hyvä miettiä esimerkiksi tällaisia kysymyksiä itseesi, perheeseesi, kouluusi, kavereihisi ja harrastuksiisi liittyen:
- Mikä sinulle on tärkeää?
- Mikä sinua harmittaa tai pelottaa?
- Mikä saa sinut voimaan hyvin?
- Mitä tarvitset nyt ja tästä eteenpäin?
- Jos voisit muuttaa jonkin asian, mikä se olisi?
Tuomari saa kuitenkin tietää sinun toiveistasi ja ajatuksistasi myös sosiaalityöntekijöiden kirjoittamasta raportista. He ovat käyneet tapaamassa sinua molemmissa kodeissa ja jutelleet rauhassa sekä sinun että vanhempiesi kanssa. Tämä on yleensä vähemmän jännittävää ja stressaavaa kuin oikeustalolle tuleminen.
Vaikka mielipidettäsi asioista kysytään, niistä päättäminen ei koskaan ole sinun vastuullasi. Eikä sinun ole edes pakko kertoa mielipidettäsi, ellet halua.
Kun täytät 12 vuotta, oikeuden päätöstä ei yleensä toteuteta, jos sitä aidosti ja omaehtoisesti vastustat.
Sinun kannattaa silti muistaa, että yhteyden säilyttäminen molempiin vanhempiin on yleensä hyväksi ja tapaamisissa kysymys on sinun oikeudestasi tavata vanhempaa, jonka luona et asu.
Tilanne on kuitenkin toinen, jos tapaamisiin liittyy huolta, pelkoa tai väkivallan uhkaa. Jos kokemuksesi perhe-elämästä ja vanhemmista eivät ole turvallisia, voidaan tapaamisia järjestää myös valvotusti ulkopuolisen aikuisen kanssa. Sinun turvallisuutesi on tärkeintä.
Lue lisää valvotuista tai tuetuista tapaamisista THL:n sivulta .
Kerro mahdollisimman avoimesti ajatuksistasi ja kokemuksistasi aikuiselle ja miettikää yhdessä, miten asiassa kannattaisi toimia. Jos haluat, voit vaikka kirjoittaa kirjeen ja selittää vanhemmille, minkälaisena sinä koet tilanteen ja miten toivot, että tilanne muuttuisi paremmaksi.
Lue lisää huoltajuudesta ja tapaamisistaApua eroon
Lapsen ääni erossa -video YouTubessa
Ero nuoren silmin -video YouTubessa
Älkää riidelkö ja mikä ihmeen huoltoriita? -blogikirjoitus

Julkaistu 1.4.2025