Som svarande i brottmål

En närmare beskrivning av vad en svarande är finns på sidan handläggning av brottmål .

Svaranden får kännedom om åtalet mot hen när hen stäms. Stämningen ges antingen av domstol eller åklagare. I stämningen uppmanas svaranden att svara på de yrkanden som riktas mot hen. Uppmaningen och tidsfristerna i stämningen ska iakttas. Försummelserna leder till de påföljder som anges i stämningen.

Svaranden ska överväga om hen behöver juridisk hjälp och rådgivning. Om förutsättningarna för avgiftsfri rättshjälp inte uppfylls, kan anlitandet av biträde medföra kostnader. Rättshjälp ges av offentliga rättsbiträden, advokater och rättegångsbiträden med tillstånd.

Domstolen kan på ansökan eller på eget initiativ förordna en försvarare till en svarande som t.ex. är häktad, minderå-rig eller åtalas för ett allvarligt brott. Till försvarare kan förordnas antingen ett offentligt rättsbiträde, en advokat eller av särskilda skäl ett rättegångsbiträde med tillstånd.

Åklagaren är skyldig att bevisa åtalet. För att ett brott ska kunna tillskrivas svaranden förutsätts det att det inte finns något rimligt tvivel om hens skuld. Senast vid rättegången frågas svaranden om hen erkänner eller bestrider att hen har gjort sig skyldig till det brott som hen åtalas för samt om hen kan erkänna eller bestrida sin skuld delvis. Svaran-den är oskyldig tills hen blir dömd.

Svaranden ska också ta ställning till målsägandens ersättningsanspråk. Svarande kan medge eller bestrida dessa även delvis. Svaranden får om hen så önskar också framföra sin åsikt om straff- och ersättningsyrkandena och även i övrigt ta ställning till allt som framförts under rättegången.

Svaranden kan om hen så önskar bli hörd i bevissyfte. Det betyder att hen med egna ord berättar om de händelser som behandlas och att det som hen berättar beaktas vid bedömningen av bevisningen i målet. Svaranden är dock inte skyldig att berätta något.

Om åtalet mot svaranden förkastas, har svaranden rätt att av statens medel få skälig ersättning för kostnaderna för rättegången.

Publicerad 22.1.2021