Skilsmässa

Ett äktenskap kan dömas att upphöra genom ett beslut av domstolen (skilsmässa/äktenskapsskillnad). Det är möjligt att få skilsmässa efter en betänketid på sex månader eller utan betänketid, om makarna utan avbrott har bott åtskils de två senaste åren. Domstolen utreder inte orsakerna till ansökan om skilsmässa i samband med handläggningen av ärendet.

En ansökan om skilsmässa ska lämnas in skriftligen hos tingsrätten i någondera makens hemkommun. Ansökan kan lämnas in av makarna gemensamt eller av någondera maken. Ansökningsblanketten och närmare anvisningar hittar du här .

Ansökan kan lämnas in av makarna gemensamt eller av någondera maken. Ansökan kan lämnas in till tingsrättens kansli eller skickas till tingsrätten per post eller e-post. Om den ena maken ansöker om skilsmässa ensam, ska tingsrätten delge ansökningen den andra maken, och ge honom eller henne tillfälle att skriftligen yttra sig om den.

Även ett registrerat partnerskap kan upplösas genom tingsrättens beslut. På dessa fall tillämpas samma bestämmelser som på skilsmässa.

Skilsmässa efter sex månaders betänketid

Om makarna har lämnat in en gemensam ansökan, räknas betänketiden från det att makarnas gemensamma ansökan inlämnades eller inkom till tingsrätten. Om ansökan lämnades in av den ena maken ensam, räknas betänketiden från det att ansökan delgavs den andra. Tingsrätten ska underrätta parterna om att betänketiden har börjat och meddela vad de ska göra för att skilsmässan ska träda i kraft slutgiltigt.

När betänketiden har löpt ut kan makarna tillsammans eller den ena av dem yrka att de döms till skilsmässa. Detta yrkande ska dock framställas inom ett år från betänketidens början. Yrkandet lämnas in på samma sätt som ansökan om skilsmässa.

Skilsmässa utan betänketid

Makarna kan få skilsmässa utan betänketid, om de utan avbrott har bott åtskils de två senaste åren.

Att makarna har bott åtskils framgår i allmänhet av befolkningsdatasystemet, där tingsrätten kan kontrollera saken. Om tingsrätten begär det separat, kan det vara nödvändigt att sända ett befolkningsregisterutdrag som beställs hos Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (MDB).

Om uppgiften om boende åtskils inte framgår av befolkningsdatasystemet, ska makarna lämna in en utredning om boende åtskils. Beroende på situationen kan utredningen vara ett hemvistintyg från utlandet, ett hyresavtal eller ett utdrag ur gårdsboken.

Andra frågor som behandlas i samband med skilsmässa

Makarna kan alltid avtala sinsemellan om frågor som har samband med skilsmässan. I samband med ansökan om skilsmässa kan makarna yrka att tingsrätten fattar beslut om:

  • samlevnadens upphörande och vilkendera av makarna som tills vidare ska få bo kvar i det gemensamma hemmet
  • vårdnad om barn och umgängesrätt samt barns boende
  • betalning av underhåll till barn eller till maken
  • förordnande av en skiftesman för förrättning av avvittringen

De ovan nämnda frågorna kan dock också föras till tingsrätten för avgörande som separata ärenden.

Mer information om frågor som gäller vårdnaden om barn och umgängesrätt samt om underhåll som ska betalas till barn eller make finner du här .

Råd i rättsliga frågor som gäller skilsmässa ges av de statliga rättshjälpsbyråerna, privata advokater och andra jurister.

Makarnas underhållsskyldighet efter skilsmässan

Då domstolen dömer till äktenskapsskillnad kan den ålägga den ena maken att betala underhållsbidrag till den andra, om detta prövas skäligt. Det kan fastställas att underhållsbidrag skall betalas antingen med jämna mellanrum eller som ett engångsbelopp.

Beloppet av underhållsbidraget och betalningssättet kan även fastställas genom avtal. Avtalet ska ges till socialnämnden för fastställelse. Ett avtal som fastställts av socialmyndigheten är lika bindande som domstolens beslut. Närmare information om detta avtalsförfarande fås från den egna kommunens socialbyrå.

Delning av makarnas egendom vid skilsmässa

Avvittringen, det vill säga delningen av egendomen, kan förrättas efter att skilsmässoärendet har inletts vid tingsrätten. Båda makarna kan yrka att delning dvs avvittring av egendomen ska förrättas. Makarna behöver inte vänta på att betänketiden på sex månader har löpt ut utan avvittringen kan förrättas genast efter att ärendet har inletts.

Ytterligare information om principerna om delning av egendomen finner du här.

Hur förrättas delningen (avvittringen) av egendomen?

Makarna kan själva sköta avvittringen enligt ett avtal som de ingått sinsemellan (avtalsavvittring). Då avvittringen förrättas som avtalsavvittring, ska över avvittringen upprättas ett dokument, som ska dateras, undertecknas och bestyrkas av två ojäviga personer.

Om makarna inte själva kan komma överens om delningen av egendomen, kan tingsrätten på ansökan förordna en skiftesman som förrättar avvittringen (skiftesmannaavvittring). Om en skiftesman sköter avvittringen, upprättas ett dokument som undertecknas av skiftesmannen. Skiftesmannen har rätt att få ett arvode och ersättning för sina kostnader från makarna.

Då makarnas egendomsförhållanden utreds och en avvittring planeras är det alltid skäl att vända sig till en advokat, en statlig rättshjälpsbyrå eller någon annan sakkunnig jurist. I detta skede bör man också höra sig för om möjligheterna att få ersättning för rättegångskostnaderna ur en rättsskyddsförsäkring (hemförsäkring) eller rättshjälp som finansieras med statsmedel.

Internationella äktenskap

Om ett parförhållande har internationell bakgrund kan ibland den främmande statens lagar tillämpas på rättsfrågor i samband med äktenskapet. Uppgifterna på denna webbplats håller då inte nödvändigtvis streck.

Det kan i dessa fall vara skäl att kontakta en jurist som är insatt i internationella familjerättsliga frågor för utredning av parternas rättigheter och skyldigheter.

Publicerad 27.11.2024