När föräldrarna skiljer sig

Ibland händer det att föräldrarna skiljer sig. Beslutet om skilsmässa kan vara gemensamt och föräldrarna kan tillsammans komma överens om saker och ting. Det kan också vara så att den ena föräldern vill fortsätta och den andra vill skiljas. Båda föräldrarna får själva bestämma om de vill leva tillsammans med varandra eller inte. Det räcker med en förälders vilja. Ibland kan det vara nödvändigt att skilja sig på grund av stora problem som till exempel påverkar familjemedlemmarnas säkerhet.

Folk skakar hand.

En skilsmässa är ofta förknippad med många olika känslor. Föräldrar kan vara besvärliga, irriterade, sorgliga eller arga. Förutom känslor finns det många vardagliga frågor som måste klargöras innan varje familjemedlem kan fortsätta sitt liv på bästa möjliga sätt i samband med en skilsmässa. Frågor som ska utredas är till exempel var var och en ska bo, hur penningärenden sköts och framför allt hur ofta barn och föräldrar träffas.

Föräldrarna kan inte alltid reda ut sina ärenden sinsemellan. Då behövs hjälp av andra vuxna.

En vårdnadshavare är en vuxen som helt och hållet eller tillsammans med den andra vårdnadshavaren ansvarar för vårdnaden om barnet. I allmänhet är barnets föräldrar eller en av dem vårdnadshavare. Vårdnadshavaren har ansvaret för barnet och fattar beslut som gäller barnet och undertecknar officiella dokument som gäller barnet.

Om föräldrarna har gemensam vårdnad om barnet, beslutar föräldrarna tillsammans om angelägenheter som är viktiga för barnet, såsom barnets bostadsort, dagvård, skola, hälso- och sjukvård, namn, pass och religion. En ensamstående förälder som har vårdnaden om barnet ensam beslutar själv om dessa frågor.

Nej. De vuxna fattar beslut som gäller barnets angelägenheter.

Föräldrarna kan komma överens om saker och ting antingen sinsemellan eller med hjälp av en utomstående person, dvs. en s.k. barnatillsyningsman. Om det är omöjligt att komma överens fattar en domare vid en domstol beslut på familjens vägnar.

De vuxna ska ändå alltid diskutera angelägenheter som gäller barnet med barnet och beakta barnets åsikter och önskemål när de fattar beslut.

När barnet fyller 12 år, flyttas barnet inte längre mot sin vilja från den ena föräldern till den andra, även om det finns ett sådant beslut.

Efter skilsmässan kan du bo hos båda föräldrarna växelvis eller bara hos den ena föräldern och träffa den andra föräldern regelbundet, men under lite kortare tider än vid växelvist boende. Alla familjemedlemmar bör alltid veta i vilketdera hemmet du befinner dig.

Huvudsaken är att föräldrarna beaktar din åsikt och gör det möjligt för dig att fortsätta din vardag smidigt i frågor som är viktiga för dig (skola, hobbyer, vänner).

Men du kan bara ha en officiell bostadsort, även om du faktiskt bor växelvis hos båda dina föräldrar. Enligt adressen till den här bostadsorten bestäms till exempel daghem, närskola och hälso- och sjukvård.

Du har rätt att ha kvar dina viktiga relationer, också efter att föräldrarna har skiljt sig.

Om föräldrarna inte kan komma överens, kan rätten bekräfta att du har rätt att träffa den förälder som du inte bor hos. Du kan själv framföra din åsikt om hur ofta du önskar träffa den andra föräldern. Det lönar sig också att fundera över detta med tanke på skolgång och hobbyer och att också fundera på hur det lönar sig att göra under semestrar och helger.

Umgängesrätten dvs. rätten att träffa den andra föräldern ska vara bra för dig. Det måste vara tryggt och och du ska vara på gott humör hos båda föräldrarna.

Föräldrarna tar tillsammans och efter förmåga hand om ditt uppehälle också efter skilsmässan.

Med underhållsbidrag avses en penningprestation genom vilken din förälder, hos vilken du inte bor, deltar i kostnaderna för ditt uppehälle.

Underhållsskyldigheten och underhållsbidragets belopp bestäms från fall till fall. Bedömningen påverkas av många olika omständigheter, men utgångspunkten är barnets individuella behov av underhåll och föräldrarnas underhållsförmåga.

Föräldrarnas underhållsskyldighet upphör när du fyller 18 år.

Du har rätt att

  • få information om att man funderar på att göra något som gäller dig
  • få information om vad det är fråga om
  • berätta din egen åsikt
  • inte säga något
  • låta vuxna fatta beslut i saken
  • få information om hur man har beslutat i saken.

De vuxna måste ta hänsyn till din åsikt, oavsett hur gammal du är. Innan man fattar beslut måste man höra vad du tycker om saken. Men de vuxna behöver inte fatta det beslut som du önskar. Din åsikt måste ändå beaktas. Din åsikt spelar roll.

  • De vuxna måste tala om för dig vad som händer, hur din åsikt beaktas och hur den kan påverka lösningen av saken.
  • Att ta reda på vad du tycker får inte skada relationen mellan dig och dina föräldrar. Föräldrarna bör inte heller utöva några påtryckningar på dig.
  • Du behöver inte välja mellan dina föräldrar eller tänka på vilken av dem som är bättre.



Publicerad 1.4.2025