Allmänna principer vid domstolarna


Att anmäla jäv

Domarförsäkran förpliktar den som avger den att avhålla sig från alla slag av avoghet. En vän får inte gynnas, en fiende inte missgynnas.

En domstolsledamot är jävig när en part eller någon annan har grundad anledning att tvivla på hens opartiskhet i ärendet i fråga. Domstolsledamoten ska då på eget initiativ dra sig ur behandlingen av målet, jäva sig. Om jävsfrågan är oklar ska den diskuteras med de andra ledamöterna innan målet börjar behandlas.

Oftast uppkommer jäv till följd av att en domstolsledamot står i ett alltför nära förhållande till en part i ett mål eller till någon annan som deltar i rättegången (till exempel ett vittne, en sakkunnig) eller till själva målet. Ett nära förhållande kan vara grundat på släktskap eller något annat särskilt förhållande mellan domstolsledamoten och parten. Jäv kan också följa av ett anställningsförhållande eller en betydande affärsförbindelse med en part eller av aktiv verksamhet i ett samfund som är part i rättegången.

Medlemskap i styrelsen för ett aktiebolag eller någon annan sammanslutning gör en domstolsledamot jävig i frågor som gäller sammanslutningen. Verksamhet i ett kommunalt förvaltningsorgan kan medföra jäv i brottmål där kommunen är målsägande. Om en domstolsledamot tidigare har deltagit i behandlingen av samma ärende hos någon annan myndighet eller i någon annan domstol bör hen dra sig ur behandlingen av ärendet vid domstolen. Om en domstolsledamot själv är part i en rättegång, kan hen vara jävig att behandla någon annans likadana ärende.

Redogörelse för bindningar

En domare och nämndeman ska innan hen inleder sitt uppdrag till domstolen lämna en redogörelse för sina bindningar. Uppgifterna om bindningar införs i registret över domares bindningar och bisysslo r, som togs i bruk i början av 2017. Det offentliga registret förs av Rättsregistercentralen.

Tystnadsplikt

Domstolsledamöterna är, såsom det sägs i eden, skyldiga att hemlighålla de beslutsöverläggningar rätten förde innan den fattade sitt beslut.

Domstolen förklarar inte sina avgöranden efteråt. Grunderna för varje enskilt avgörande finns i domskälen.

Vissa mål av känslig natur kan behandlas bakom stängda dörrar. Tillträde för allmänheten till rättssalen är då helt förbjudet. Domstolsledamöterna får i sådana fall inte ens berätta om rättegångens förlopp i offentligheten

Publicerad 15.4.2021