Ratkaisu Airiston Helmeä koskevassa talousrikosasiassa
Varsinais-Suomen käräjäoikeus on antanut tuomionsa laajassa rikosasiassa, jota on julkisuudessa uutisoitu Airiston Helmen tapauksena.
Airiston Helmi Oy on venäläistaustaisen 60-vuotiaan liikemiehen perustama yhtiö, joka on vuosina 2007–2009 hankkinut ja kehittänyt useita kiinteistöjä Turunmaan saaristossa. Yhtiöön on kohdistettu vuosina 2009–2018 neljä verotarkastusta, joista viimeisen yhteydessä syyskuussa 2018 Keskusrikospoliisi toteutti yhtiön omistamiin kohteisiin laajamittaisen etsinnän ja takavarikon.
Yhtiötä, sen perustajaa sekä neljää muuta venäläis- tai ukrainalaistaustaista henkilöä vastaan nostettu syyte on nojautunut lähtökohtaan, jonka mukaan yhtiö on perustettu yksinomaan perustajansa ulkomailta käsin johtaman järjestäytyneen rikollisryhmän toiminnan peitteeksi ja kiinteistöomaisuuden hankkimiseksi Suomesta. Törkeät veropetokset, törkeä kirjanpitorikos ja muut syytteessä tarkoitetut rikokset olisi sen mukaan tehty vuosina 2008–2019 tämän yhteisen tarkoituksen toteuttamiseksi mm. maksamalla palkkoja pimeästi sekä hankkimalla perusteettomia arvonlisäveropalautuksia pyrkien näin aiheuttamaan Verohallinnolle yhteensä lähes kolmen miljoonan euron vahingon.
Käräjäoikeus on arvioinut tuomiossaan poikkeuksellisen laajaa, yli 9.000 sivua käsittävää asiakirja-todistelua sekä 16 henkilön kertomuksia, jotka esitettiin 19 päivää kestäneessä pääkäsittelyssä. Arvioituaan ensin yhtiön perustamisen tarkoitusta ja syytteen edellä kerrottua lähtökohtaa käräjäoikeus katsoi asiassa jääneen näyttämättä, että vastaajat olisivat muodostaneet väitetyn rikollisorganisaation tai osallistuneet sellaisen toimintaan. Arvioituaan sen jälkeen kunkin vastaajan väitettyä menettelyä erikseen käräjäoikeus päätyi eri perustein hylkäämään syytteen lukuun ottamatta arvonlisäverotusta koskenutta törkeää veropetosta 2008–2014 ja törkeää kirjanpitorikosta 2008–2018, joihin yhtiön perustaja oli yksin syyllistynyt tavoitellen vähintään noin 850.000 euron taloudellista hyötyä. Oikeudenmukainen seuraamus näistä rikoksista oli 1,5 vuotta vankeutta, joka voitiin määrätä ehdollisena. Rangaistusta alentavina
seikkoina otettiin huomioon rikoksista kulunut pitkä aika ja oikeudenkäynnin viivästyminen sekä se, että veropetoksessa aiheettomasti palautettavaksi ilmoitetut verot oheisseuraamuksineen oli kunkin verotarkastuksen ja verotuspäätösten jälkeen täysimääräisesti suoritettu eikä lopullista vahinkoa ollut aiheutunut.
Tuomio ei ole lainvoimainen.
Lisätietoja: käräjätuomari Peter Arvidsson, puh. 02956 46540
Jäljennöstilaukset tuomiosta: [email protected]
Julkaistu 24.2.2025