Thaimaalaisia marjanpoimijoita koskeva ihmiskauppa (R 18/482)
Vaasan hovioikeus on tänään antamallaan tuomiolla hylännyt pääosin syyttäjän, asianomistajien ja vastaajan valitukset thaimaalaisia marjanpoimijoita koskevassa ihmiskauppajutussa. Hovioikeus hyväksyi käräjäoikeuden keskeiset perustelut, joilla vastaaja tuomittiin ihmiskaupasta.
Harkinnassa oli keskeistä se, että poimijat eivät erittäin pitkistä työpäivistään huolimatta saaneet itselleen ennakkotietojen vastaisesti juuri mitään ansioita. Heidän saamansa marjatulot ovat menneet yrityksen perimien kohtuuttomien kulujen maksamiseen. Marjatileistä pidätettiin myös vastoin heidän tahtoaan matkan rahoittamista varten otetun lainan lyhennyksiä. Ensikertalaisille poimijoille ei järjestetty luvattua opastusta eivätkä he aluksi löytäneet tarpeeksi marjoja.
Majoitusleiri vaaransi paloturvallisuutta ja terveydensuojelua koskevien määräysten rikkomisen takia asianomistajien terveyden. Asumisolosuhteet eivät olleet hyväksyttäviä ihmisten majoittamiselle.
Asianomistajat olivat yrityksestä riippuvaisessa asemassa, kun heidän passinsa olivat yrityksen hallussa. He eivät voineet aikaistaa paluutaan kotimaahansa, kun heillä ei ollut rahaa lentolipun muutosmaksuun. He joutuivat jatkamaan marjanpoimintaa ja maksamaan kuluja yritykselle sekä lyhennyksiä matkakulujen velkojalle.
Vastaajan katsottiin syyllistyneen kaikkien 26 asianomistajan suhteen vain yhteen ihmiskauppaan. Hänelle tuomittua rangaistusta alennettiin neljällä kuukaudella ja hänet tuomittiin yhden vuoden neljän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Rangaistukseen vaikutti myös tuomio perusteettomasti nostetuista työttömyyskorvauksista.
Hovioikeus pysytti käräjäoikeuden määräämän liiketoimintakiellon ja asianomistajille määrätyt korvaukset saamatta jääneistä ansioista ja henkisestä kärsimyksestä. Hovioikeus velvoitti vastaajaan korvaamaan takaisin valtiolle osan asianomistajien avustajien palkkioista, mutta todistelukustannukset määrättiin kokonaan jäämään valtion vahingoksi.
Käräjäoikeus oli videoinut asianomistajien kertomukset. Niitä ei voitu kuitenkaan hyödyntää hovioikeudessa nykyisen lain mukaan. Asianomistajien matkustamisesta toistamiseen Suomeen aiheutui valtiolle merkittävät kustannukset.
Asian ovat ratkaisseet hovioikeuden presidentti Tapani Vasama, hovioikeudenneuvos Jukka Mäkelä ja asessori Timo Torkko.
Hovioikeuden ratkaisu on tilattavissa kirjaamosta (p. 0295641646, [email protected]). Asian diaarinumero hovioikeudessa on R 18/482.
Lisätietoja ratkaisusta antavat presidentti Tapani Vasama ja asessori Timo Torkko (p. 0295641641).
Julkaistu 26.2.2020