Notaari
Notaarina hallinto-oikeudessa
”Minulle on osaston työnjakotaulukossa määrätty tietyt asiaryhmät, joiden valmistelusta ja esittelystä huolehdin. Nämä asiaryhmät ovat muuttuneet kuluneiden vuosien aikana, mutta tällä hetkellä esittelen mielenterveyslain mukaisia asioita, tahdosta riippumatonta kehitysvammaisen erityishuoltoa koskevia asioita, pysäköintivirhemaksuja sekä perusopetus ja lukio -asiaryhmän asioita.”
Näin kertoo työtehtävistään notaarimme, joka aloitti Itä-Suomen hallinto-oikeudessa nelisen vuotta sitten. Hän on valmistunut Itä-Suomen yliopistosta hallintotieteiden maisteriksi pääaineenaan siviilioikeus ja sivuaineenaan hallinto-oikeus.
”Valituksen vireille tullessa tutkin prosessinedellytykset eli onko valitus tullut ajoissa, onko se tullut oikeaan paikkaan ja onko valittajalla valitusoikeutta. Tämän jälkeen pyydän valituksenalaisen päätöksen tehneeltä viranomaiselta lausunnon valituksen johdosta. Valittajalle taas varataan tilaisuus antaa vastine viranomaisen antamasta lausunnosta. Päätöstä varten tutkin voimassa olevaa lainsäädäntöä ja oikeuskäytäntöä, joiden pohjalta laadin päätösesityksen. Kokoonpano käy läpi päätösesityksen ja tekee sinne omat merkintänsä. Istunnossa esittelen asian kokoonpanolle. Mielenterveysasioissa ja tahdosta riippumattomassa kehitysvammaisen erityishuoltoa koskevissa asioissa kokoonpanoon kuuluu myös asiantuntijajäsen. Istunnon jälkeen puhtaaksikirjoitan päätöksen, jonka jälkeen päätös kiertää vielä kokoonpanolla allekirjoitettavana.”
Yhteistyöllä on olennainen rooli hallinto-oikeuden lainkäyttötyössä.
”Hallinto-oikeuden kollektiivinen työtapa sopii minulle, koska on aina kokoonpano tai ratkaiseva tuomari, jonka mielipidettä voin kysyä. Päätös kulkee useampien silmien kautta ennen kuin se laitetaan asianosaisille.”
Itsenäisen ja keskittymistä vaativan työn rinnalle hallinto-oikeuden työyhteisö tarjoaa mahdollisuuksia myös sosiaalisuuteen, minkä notaarimme kokee tärkeäksi henkireiäksi.
”Työpaikallamme on hyvä yhteishenki. Pääsen purkamaan sosiaalisuuttani työpaikalla ja erilaisissa virastolla järjestettävissä tapahtumissa, joiden järjestelyihin olen itse mielelläni osallistunut varsinaisen virkatyön ohella. Toisaalta asiakaskontakteja puhelimitse tai kasvotusten on vähän, ja tämä tuo työhöni työskentelyrauhan. Osan viikosta työskentelen etänä.”
Tulevaisuudessakaan uusia tehtäviä tai haasteita ei tarvitse välttämättä hakea kaukaa.
”Koen työni mielenkiintoisena ja haastavana. Tässä työssä ei ole ikinä valmis ja aina voi kehittyä paremmaksi lainsoveltajaksi ja päätösten kirjoittajaksi. Hallinto-oikeudessa käsitellään kymmeniä erilaisia asiaryhmiä, joten halutessaan on mahdollista pyytää esittelemiensä asiaryhmien vaihtoa. Hallinto-oikeuden ratkaistavaksi tulevat asiat myös vaikeutuvat vuosi vuodelta, joten tältäkään osin ei varmasti pääse liiaksi rutinoitumaan.”
Julkaistu 2.3.2023