Laki oikeudenkäynnistä hallintoasioissa
Laki oikeudenkäynnistä hallintoasioissa tuli voimaan 1.1.2020, mikä muuttui?
1.1.2020 voimaantullut laki oikeudenkäynnistä hallintoasioissa kumosi asian käsittelyä hallintotuomioistuimissa säädelleen hallintolainkäyttölain. Valitusasian ja muun hallintolainkäyttöasian käsittelyä koskevat säännökset tulivat uuden lain johdosta havainnollisemmiksi ja yksityiskohtaisemmiksi. Uudistukset ovat pääosin aiempaa tilannetta selkeyttäviä. Muutamista erityisistä muutoksista jokaisen hallintotuomioistuimessa asioivan olisi kuitenkin syytä olla tietoinen.
Hallinto-oikeuden päätöksiä toimitetaan useammin tavallisena tiedoksiantona
Uuden lain tiedoksiantoa koskevien pykälien mukaan hallintotuomioistuimen päätökset ja muut asiakirjat toimitetaan pääsääntöisesti tavallisena kirjeenä tai sähköisellä viestillä. Jatkossa vain velvoittavat päätökset toimitetaan asianosaiselle todisteellisesti tiedoksi esimerkiksi saantitodistuksella. Yksinomaan päätöksen kielteisyys ei tee päätöksestä velvoittavaa. Tietyille oikeudenkäyntiavustajille myös velvoittavat päätökset toimitetaan tavallisena tiedoksiantona.
Laki oikeudenkäynnistä hallintoasioissa 90 §
Asianosaisella on velvollisuus ilmoittaa yhteystietonsa sekä sitä koskevat muutokset
Valituksessa on jatkossa ilmoitettava postiosoite tai muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Valittajan on lisäksi viipymättä ilmoitettava hallintotuomioistuimelle mahdollisista yhteystietojen muutoksista, kuten osoitteenmuutoksesta. Hallintotuomioistuin toimittaa päätöksensä ja muut asiakirjansa siihen prosessiosoitteeseen, jonka valittaja on sille ilmoittanut. Mikäli valittaja on ilmoittanut useita prosessiosoitteita, hallintotuomioistuin voi valita, mihin prosessisoitteeseen asiakirjat toimitetaan. Yhteystietojen oikeellisuudesta ja ajantasaisuudesta tulee jatkossa entistä tarkemmin huolehtia koko asian vireilläolon ajan. Vanhentuneet yhteystiedot voivat johtaa oikeudenmenetyksiin, jos esimerkiksi hallinto-oikeuden päätös lähetetään kirjeellä vanhaan osoitteeseen.
Asian vireillepanoon ja hallintotuomioistuimen asiakirjojen vastaanottamiseen voi käyttää myös sähköistä viestiä. Hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelu on tietoturvallinen tapa asioida hallinto- ja erityistuomioistuinten kanssa. Palvelun käyttö vaatii vahvan tunnistautumisen. Palvelun kautta yksityishenkilöt, yritykset ja yhteisöt voivat toimittaa valitsemalleen tuomioistuimelle esimerkiksi valituksen tai hakemuksen sekä selvityksiä ja vastata tuomioistuimen lähettämään kuulemispyyntöön. Tuomioistuin voi lähettää päätöksen, kuulemispyyntöjä ja muita dokumentteja asiointipalvelun välityksellä. Siirry hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalveluun
Hallinto-oikeudessa voi asioida myös sähköpostitse. Salassa pidettäviä tietoja sisältäviä asiakirjoja on suositeltavaa lähettää hallinto-oikeuteen oikeusministeriön turvaviestillä. Tarkempia ohjeita ja linkki turvaviestipalveluun löytyy oikeus.fi-sivustolta
Laki oikeudenkäynnistä hallintoasioissa 15 § ja 90 §
Valittaminen korkeimpaan hallinto-oikeuteen edellyttää pääsääntöisesti valituslupaa
Hallinto-oikeuden päätöksestä valittaminen edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen edellyttää jatkossa pääsääntöisesti sitä, että korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan. Tämä tarkoittaa muutosta useisiin asiaryhmiin, joissa valittaminen korkeimpaan hallinto-oikeuteen on ollut aiemmin mahdollista ilman valituslupakynnystä. Valituslupa on myönnettävä, jos asiassa olisi tärkeää saada ratkaisukäytäntöä ohjaava ennakkopäätös, jos asiassa on tapahtunut ilmeinen virhe tai jos valitusluvan myöntämiseen on muu painava syy. Korkeimmalle hallinto-oikeudelle esitettävässä valituslupahakemuksessa on perusteltava, mistä syystä valitusluvan myöntämiselle olisi laissa säädetty peruste. Ohjeet valituslupahakemuksen tekemiseen ja asiaryhmäkohtaiset poikkeukset jatkovalittamiseen liittyen ilmoitetaan jatkossakin hallintotuomioistuimen päätökseen liitettävässä valitusosoituksessa.
Laki oikeudenkäynnistä hallintoasioissa 107 §, 110 § ja 111 §
Julkaistu 17.1.2023