Hämeenlinnan hallinto-oikeuden suulliseen käsittelyyn tuleville asianosaisille ja todistajille

Hämeenlinnan hallinto-oikeus järjestää suullisia käsittelyitä Hämeenlinnassa Tarkemmat yhteystiedot löytyvät Hämeenlinnan hallinto-oikeuden etusivulta.

Suullinen käsittely voidaan järjestää tuomioistuimen omasta aloitteesta tai asianosaisen pyynnöstä. Pyyntö on perusteltava esittämällä, miksi kirjallinen käsittely on riittämätön ja mitä selvitystä suullisessa käsittelyssä tultaisiin esittämään. Käsittely voidaan jättää toimittamatta, jos valituksessa esitettyä vaatimusta ei voida lainkaan tutkia tai jos se hylätään heti. Suullinen käsittely voidaan myös jättää toimittamatta, jos se on ilmeisen tarpeeton. Hallinto-oikeus voi rajoittaa suullista käsittelyä esimerkiksi niin, että siinä käsitellään vain osaa asiasta.

Jos asiassa vedotaan yksityisluonteiseen kirjalliseen todistajankertomukseen, todistajaa kuullaan suullisesti vain, jos se on tuomioistuimen käsityksen mukaan tarpeen asian selvittämiseksi.

Suulliseen käsittelyyn kutsutaan asianosaiset, valituksenalaisen päätöksen tehneen viranomaisen edustaja ja muut henkilöt, joiden kuulemista pidetään tarpeellisena. Asianosainen saa käyttää asiamiestä tai avustajaa. Oikeudenkäynnissä voidaan tarvittaessa kuulla henkilökohtaisesti myös asiantuntijaa erityistä asiantuntemusta vaativasta kysymyksestä.

Suullisessa käsittelyssä asianosaiset ja viranomaiset esittävät yleensä aluksi tuomioistuimen jäsenille käsityksensä valituksen kohteena olevasta päätöksestä ja sen muuttamiseksi tehdystä valituksesta. Tuomioistuimen jäsenet voivat tällöin esittää kysymyksiä. Tämän jälkeen tavallisesti kuullaan osapuolten tai tuomioistuimen nimeämiä todistajia. Osapuolten on syytä ilmoittaa nimeämänsä todistajat tuomioistuimelle ennen suullista käsittelyä. Tuomioistuin huolehtii myös todistajien kutsumisesta, jollei ole sovittu, että osapuolet huolehtivat todistajien kutsumisesta.

Suullinen käsittely täydentää kirjallista oikeudenkäyntiaineistoa. Suullisessa käsittelyssä ei siten ole tarpeen käsitellä uudestaan muuta kuin sellainen kirjallinen aineisto, josta ollaan erimielisiä tai josta halutaan esittää tarkempaa selvitystä. Suullisessa käsittelyssä voidaan tehdä asian käsittelyyn liittyviä ratkaisuja, mutta itse pääasiaa ei ratkaista välittömästi suullisen käsittelyn päätyttyä.

Alla ja myös näytön vasemmassa laidassa on ohje Hämeenlinnassa pidettävää suullista varten.

https://tuomioistuimet.fi/hallintooikeudet/hameenlinnanhallinto-oikeus/fi/index/ohjesuulliseentuleville/hameenlinna.html


Julkaistu 20.1.2022