Vastaajana rikosasiassa

Vastaajan tarkempi kuvaus löytyy sivulta rikosasian käsittely.

Vastaaja saa tiedon häntä vastaan nostetusta syytteestä, kun hänelle annetaan haaste. Sen antaa joko tuomioistuin tai syyttäjä. Haasteessa vastaajaa kehotetaan vastaamaan häneen kohdistettuihin vaatimuksiin. Haasteessa ilmoitettua kehotusta ja määräaikoja tulee noudattaa. Laiminlyönnit johtavat niihin seuraamuksiin, joista on haasteessa ilmoitettu.

Vastaajan tulee harkita, tarvitseeko hän oikeudellista apua ja neuvontaa. Jos maksuttoman oikeusavun edellytykset eivät täyty, avustajan käyttämisestä saattaa aiheutua kustannuksia. Oikeudellista apua antavat julkiset oikeusavustajat, asianajajat ja luvan saaneet oikeudenkäyntiavustajat.

Tuomioistuin voi hakemuksesta tai omasta aloitteestaan määrätä puolustajan vastaajalle, joka on esimerkiksi vangittuna, alaikäinen tai johon kohdistuu vakavaa rikosta koskeva syyte. Puolustajaksi voidaan määrätä joko julkinen oikeusavustaja, asianajaja tai erityisestä syystä luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja.

Syyttäjä on velvollinen näyttämään syytteen toteen. Rikoksen lukeminen vastaajan syyksi edellyttää, että hänen syyllisyydestään ei jää varteenotettavaa epäilyä. Viimeistään oikeudenkäynnissä vastaajalta tiedustellaan, myöntääkö vai kiistääkö hän syyllistyneensä rikokseen, josta häntä syytetään. Hän voi myös myöntää tai kiistää syyllisyytensä osittain. Vastaaja on syytön, kunnes hänet tuomitaan.

Vastaajalta kysytään kantaa myös asianomistajan esittämiin korvausvaatimuksiin. Nämäkin vastaaja voi myöntää tai kiistää myös osittain. Vastaaja saa halutessaan kertoa mielipiteensä myös rangaistus- ja korvausvaatimuksista ja muutoinkin ottaa kantaa kaikkeen oikeudenkäynnissä esitettyyn.

Vastaaja voi halutessaan tulla kuulluksi todistelutarkoituksessa. Se tarkoittaa, että hän kertoo omin sanoin käsiteltävänä olevista tapahtumista ja se mitä hän kertoo, otetaan huomioon jutun näyttöä arvioitaessa. Vastaajalla ei kuitenkaan ole velvollisuutta kertoa mitään.

Jos vastaajaa vastaan nostettu syyte hylätään, hänellä on oikeus saada valtion varoista kohtuullinen korvaus oikeudenkäynnistä aiheutuneista kuluista.

Julkaistu 22.1.2021