Asianomistajana rikosasiassa
Asianomistaja on väitetyn rikoksen uhri tai vahinkoa kärsinyt.
Asianomistajan tarkempi kuvaus löytyy sivulta rikosasian käsittely .
Jokainen voi joutua rikoksen uhriksi. Oikeusministeriö on laatinut oppaat rikoksen uhreille ja lapselle rikoksen uhrina . Apua saa myös Rikosuhripäivystyksestä (riku.fi) .
Jos asianomistajalla on rikoksesta johtuvia korvausvaatimuksia, hän voi pyytää, että syyttäjä esittää ne oikeudessa. Syyttäjä voi ajaa korvausvaatimusta asianomistajan puolesta, jos asia on yksinkertainen ja selvä, ja syyttäjälle on toimitettu lasku, kuitti tai muu kirjallinen selvitys vaatimuksesta. Jos asianomistaja ajaa itse vahingonkorvausvaatimustaan, hän voi joko toimittaa sen kirjallisena tuomioistuimelle ennen oikeudenkäyntiä tai esittää sen oikeudessa.
Asianomistaja voi myös vaatia vastapuolta korvaamaan oikeudenkäyntikulunsa asiassa. Oikeudenkäyntikuluja voi syntyä esimerkiksi lakimiehen käyttämisestä.
Jos asianomistaja on kutsuttu sakon uhalla saapumaan kuultavaksi oikeuteen, hän on oikeutettu saamaan korvauksen valtion varoista. Korvaus voi pitää sisällään päivärahan, matkakulut ja ansionmenetyksen.
Asianomistaja voi harkita, tarvitseeko hän oikeudellista apua ja neuvontaa. Jos maksuttoman oikeusavun edellytykset eivät täyty, avustajan käyttämisestä saattaa aiheutua kustannuksia. Oikeudellista apua antavat julkiset oikeusavustajat, asianajajat ja luvan saaneet oikeudenkäyntiavustajat.
Tuomioistuin voi tietyin edellytyksin myös määrätä asianomistajalle oikeudenkäyntiavustajan oikeudenkäyntiä varten. Tämä voi tulla kyseeseen seksuaalirikosta koskevassa asiassa, perheväkivaltatilanteissa sekä henkeen, terveyteen tai vapauteen kohdistuvaa rikosta koskevassa asiassa, jos sitä pidetään perusteltuna rikoksen vakavuus, asianomistajan henkilökohtaiset olosuhteet ja muut seikat huomioon ottaen. Asianomistajalle määrätyn oikeudenkäyntiavustajan palkkio maksetaan valtion varoista.
Edellä mainituissa tilanteissa asianomistajalle voidaan määrätä myös tukihenkilö, jos asianomistajaa kuullaan henkilökohtaisesti ja hänen voidaan katsoa tarvitsevan tukea oikeudenkäynnissä. Tukihenkilön tehtävänä on olla oikeudenkäynnissä asianomistajan henkilökohtaisena tukena ja auttaa häntä asian käsittelemiseen liittyvissä kysymyksissä.
Tietoa ja tukea rikoksen uhrille
Julkaistu 8.3.2024