Merioikeus

Merioikeusasioita käsitellään Ahvenanmaan ja Helsingin käräjäoikeuksissa.

Merioikeus on toimivaltainen erilaisissa merenkäyntiin liittyvissä asioissa. Niitä ovat muun muassa aluksiin, merikuljetuksiin ja merenkulkuun liittyvät riita-, öljyvahinko- ja pelastustoimiin liittyvät asiat.

Merioikeudessa käsitellään myös rikosasiat, joissa syyte perustuu merilain säännöksiin tai yhteen törmäämisen ehkäisemisäännöstöihin.

Merioikeus ottaa vastaan myös aluksen päällikön antaman meriselityksen. Se on annettava merioikeudelle muun muassa silloin, kun alus on törmännyt toiseen alukseen, ajanut karille tai kun aluksen käytön yhteydessä on aiheutunut alukselle tai sen ulkopuolella olleelle omaisuudelle huomattavaa vahinkoa.

Muita toimivaltaan kuuluvia asioita ovat merenkulkuonnettomuudesta aiheutuvat hylkyä koskevat asiat, vaarallisten ja haitallisten aineiden aiheuttamaa vahinkoa koskevat asiat sekä aluksen polttoaineen aiheuttamaa vahinkoa koskevat asiat.

Keitä asian käsittelyyn osallistuu?

Tuomioistuinta avustaa kaksi asiantuntijaa, jotka tuntevat ja ovat perehtyneet meriasioihin. Heidän läsnäolonsa ei kuitenkaan ole tarpeellista, jos merioikeuden puheenjohtaja tietyin edellytyksin näin päättää. Merioikeus määrää asiantuntijat ja heille neljä varajäsentä kahdeksi vuodeksi kerrallaan.

Missä asia käsitellään?

Merioikeusasiat käsitellään Ahvenanmaan ja Helsingin käräjäoikeuksissa. Ahvenanmaan merioikeuden tuomiopiirinä on Ahvenanmaan maakunta ja Helsingin muu Suomi.

Merioikeus toimii ensimmäisenä muutoksenhakuasteena merivahingonlaskijan ratkaisemissa asioissa. Merivahingonlaskija on liikenne- ja viestintäministeriön alainen merivakuutusasioita ratkova viranomainen.

Voit lukea lisää merilain 21 luvusta .

Julkaistu 17.8.2022