Lastensuojeluasiat oikeudessa
Lastensuojelulain mukaan lapsen vanhemmilla on ensisijainen vastuu lapsen hyvinvoinnista. Lapsen vanhemman tulee turvata lapselle tasapainoinen kehitys ja hyvinvointi.

Lapsen huollosta ja tapaamisesta annetun lain ja lastensuojelulain mukaan vanhempien vastuulla on
- lapsen hyvinvointi
- lapsen tasapainoinen kehitys
- lapsen oikeuksien toteutuminen.
Jos on olemassa välitön vaara tai muutoin kiireellisen sijoituksen ja sijaishuollon tarve, voidaan lapsi sijoittaa kiireellisesti perhehoitoon, laitoshuoltoon tai järjestää asia muulla tavoin.
Kiireellinen sijoitus on raju puuttuminen ihmisen perusoikeuksiin. Kiireellisen sijoituksen tarve saattaa syntyä, jos
- vanhemmat ovat päihteiden vaikutuksen alaisina, jolloin he ovat kykenemättömiä hoitamaan lastaan
- vanhempiin kohdistuu perusteltu epäily lapsensa pahoinpitelystä, eivätkä vanhemmat ole yhteistyöhaluisia asian selvittämisessä, on kiireellinen sijoitus usein lapsen edun mukainen vaihtoehto
- lapsi käyttäytyy itsetuhoisesti, käyttää päihteitä tai tekee rikoksia
- vanhempi sairastuu tai on joutunut vakavaan onnettomuuteen.
Usein lapsi otetaan huostaan, kun kiireellisen sijoituksen aikana lapsen tilanne ei parane niin, että hänen terveytensä ja kehityksensä voidaan turvata kodissaan.
Jos kaikki osapuolet ovat samaa mieltä siitä, että huostaanotto on tarpeen lapsen huolenpidon järjestämiseksi, lastensuojelun viranhaltija tekee päätöksen huostaanotosta.
Jos kuitenkin huoltajasi vastustaa huostaanottoa, tai jos lapsi on yli 12-vuotias ja itse vastustaa huostaanottoa, asia käsitellään hallinto-oikeudessa. Päätöksenteko tapahtuu hallinto-oikeudessa myös, jos huoltaja tai lapsi itse vastustaa sijoituspaikkaa.
Huostaanottoasiaa käsitellään hallinto-oikeudessa, kun lastensuojeluviranomainen on tehnyt huostaanottohakemuksen hallinto-oikeudelle. Hakemuksessa pyydetään, että hallinto-oikeus päättää huostaanotosta ja sijoituksesta hakemuksessa mainittuun sijaishuoltopaikkaan.
Sinulla on oikeus kertoa oma näkemyksesi oikeudelle. Tuomioistuin eli tässä tapauksessa hallinto-oikeus kuulee ensin sinua ja vanhempiasi kirjallisesti ennen kuin päättää asiasta.
Lastensuojelun asiakkaana sinulle on aina nimettävä asioistasi vastaava sosiaalityöntekijä. Kun hallinto-oikeus kuulee sinua huostaanottohakemuksesta, sinulle määrätty lastensuojelun vastuusosiaalityöntekijä antaa sinulle tiedoksi hallinto-oikeuden lähettämät kuulemisasiakirjat. Samalla hän selittää asiakirjojen sisällön ja tarkoituksen.
Voit kirjoittaa mielipiteesi asiassa hallinto-oikeudelle vapaamuotoisesti. Vastuusosiaalityöntekijän tehtäviin kuuluu myös auttaa sinua hakemaan oikeusapua , jos olet sitä mieltä, että tarvitset oikeusavustajan apua vastauksen antamisessa hallinto-oikeuteen. Oikeusavustajan käyttäminen on yleensä maksutonta.
Jos lapsi tai hänen vanhempansa vastauksessaan ilmoittaa haluavansa, että asiassa järjestetään suullinen käsittely, voidaan kuuleminen tehdä kasvotusten. Tuomioistuin eli tässä tapauksessa hallinto-oikeus järjestää yleensä suullisen käsittelyn, ennen kuin päättää asiasta. Sinun osallistumisesi suulliseen käsittelyyn on vapaaehtoista.
Yleensä lapsen kuuleminen suullisessa käsittelyssä toteutetaan siten, että hallinto-oikeuden ratkaisukokoonpano haastattelee lasta ennen varsinaista suullista käsittelyä. Hallinto-oikeuden kokoonpanon lisäksi paikalla ei ole muita kuin mahdollisesti lapsen oikeusavustaja. Lapsen kuuleminen äänitetään ja kuulemisen pääkohdat selostetaan suullisessa käsittelyssä.

Julkaistu 1.4.2025