Hakemusasian käsittely

Kä­rä­jä­oi­keu­des­sa kä­si­tel­tä­vis­tä asiois­ta suu­ri ryh­mä on ih­mis­ten ar­ki­päi­väi­seen elä­mään liit­ty­vät ha­ke­mus­asiat, joi­ta on usei­ta eri tyyp­pe­jä.

Kyse on asioista, jotka

  • pannaan vireille hakemuksella,
  • vaativat jollekin toimelle oikeuden vahvistuksen tai
  • vaativat jonkin asian merkitsemistä julkiseen rekisteriin.

Tällaisia asioita ovat muun muassa avioero, lasten huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevat asiat, edunvalvojan määrääminen, pesänjakajan määräys, konkurssi ja yksityishenkilön velkajärjestely.

Hakemusasiat ratkaistaan käräjäoikeuden kansliassa ilman istuntokäsittelyä, jos kukaan ei vastusta hakemusta. Jos asian osapuolet ovat erimielisiä, ratkaistaan asia käräjäoikeuden istunnossa.

Silloin kun kyse on hakijan ja vastapuolen välisestä erimielisyydestä, käräjäoikeus käsittelee asian muiden riita-asioiden tapaan käräjäoikeuden istunnossa. Käräjäoikeus perii asian käsittelystä hakijalta maksun .

Käsittelyvaiheet

  1. Hakija lähettää tai tuo hakemuksensa liitteineen käräjäoikeuden kansliaan. Hakemuksen voi hakijan puolesta tuoda kansliaan joku muukin.
  2. Hakemus tutkitaan käräjäoikeudessa ensin alustavasti, jonka jälkeen hakijalta pyydetään mahdollisesti tarvittavia lisätietoja tai lisäasiakirjoja.
  3. Jos hakemus koskee muidenkin osallisten oikeutta, käräjäoikeus pyytää heiltä lausuman eli vastauksen hakemukseen.

Jos asiassa ei hakijan lisäksi ole muita osallisia, käsittelijä ratkaisee asian asiakirjojen perusteella kansliassa. Samoin tapahtuu, jos muita osallisia on, mutta he eivät vastusta hakemusta tai jos asia vastustamisesta huolimatta on täysin selvä.

Riitaisessa hakemusasiassa käräjäoikeus kutsuu sekä hakijan että hänen vastapuolensa asian laadusta riippuen valmisteluistuntoon tai pääkäsittelyyn. Todistajia voidaan kuulla vain pääkäsittelyssä. Tuomari ratkaisee asian joko heti istunnon päätyttyä ja ilmoittaa ratkaisun suullisesti osapuolille tai ilmoittaa päivän, jolloin hän antaa ratkaisun kirjallisesti kansliassa. Riitaisessa hakemusasiassa asian hävinnyt osapuoli voi joutua korvaamaan vastapuolen oikeudenkäyntikulut.

Käräjäoikeuden ratkaisu lähetetään hakijalle. Hakija voi halutessaan myös noutaa sen käräjäoikeuden kansliasta.

Julkaistu 14.1.2021